1 април – ден на хумора, шегата и лъжата

шегь copy

1 април е свързан с отбелязването на  Деня на хумора, шегата и лъжата. Има и различни версии за произхода на този празник. Според някои той произхожда от древен Рим, когато на този ден се чествал празникът на глупците. Според други честването му се дължи на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Друга версия за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция. По времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар бил сменен с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Според други родината на празника е Англия. През 1860 г английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.