ИСТИНСКАТА МОДА НЕ СЪЗДАВА ДРЕХИ,А МЕЧТИ

След първото издание на Sofia fashion week през 2015 родните критици бяха разделили коментарите си в двете крайности на оптимизма и позитивизма. Каквото и да се говори за родната седмица на модата, събитието още го има и този септември вярваме или не, се проведе петото издание на Sofia fashion week.

 

 

В дните между 26 и 29 септември родните, а и чуждестранни  почитатели на фешъна успяха да се насладят на четири интересни вечери. Откриването на първата вечер на Sofia fashion week Autumn/Winter 2017 беше запазено за българските дизайнери. Своите предложения за студените дни показаха утвърдените в класическите силуети дизайнери като Жана Жекова, Agressia, Banderol, Румяна Константинова. Личният ми фаворит определено е колекцията на Paruchev. Дизайнерът представи интересни съчетания от класически сака и панталони, комбинирани със смели принтове, които носят дързост и смелост, подобни на тези, които налагат световните брандове като Versace и DSQuared. Биляна Йотовска пък показа новата си спортна колекция чрез атрактивно шоу, на което дефилира  майсторът по капоейра Лео Силва, както и съпругът й – бодибилдърът Митко Димитров и дъщеричката им.

 

Кулминацията на втората вечер определено беше ревюто на Antony Langountin с колекция, специално създадена за логистичния гигант DHL. DHL подкрепя едни от най-големите модни седмици по света като  New York fashion week, Milano fashion week, London fashion week, а тази година и българския фешън уик. Похвално е, че компанията се е съсредоточила и върху рециклирането на материалите от многобройните пратки с дрехи, които бълва модната индустрия. Задачата на Антон не е била никак лесна, тъй като от опаковачните материали за транспортиране на стоки, той е създал дрехи, които определено можем да определим като висша мода.

Едно от най-коментираните ревюта по време на втората вечер бе и това на Христо Чучев. Вдъхновение за колекцията дизайнерът призна, че е почерпил от Ориента. Като арабски принцеси по време на catwalk за Христо Чучев се превъплътиха едни от най-добрите модели на Visages Габриела Василева, Венета Харизанова, Деница Стоянова, Десислава Харизанова и др.

 

Третата вечер  може да се обобщи като вечерта на пърфомънсите. Откриването бе с телата и красотата, които са емблематични за Балет Нова .След това програмата продължи с  Christian of Roma Hair Fashion Show. На сцената се качи звездният тандем на L’ANZA – Джина Уоткинс и Мат Суини, които представиха екстравагантни прически в тон с най-новите световни тенденции. По време на третата вечер новите си колекции представиха по-луксозните и лимитирани брандове  като Credo на Инна Асса, Carducci, Valeria Carlo. Провокативната дизайнерка е дала име на последната си колекция FUTURETOPIA и определено пренесе публиката в друго космическо пространство.

Четвъртата гала вечер на SFW 2017 за съжаление пропуснах, но от снимките разбирам, че партито е било на ниво. Освен ревюто на големите SCERVINO  по време на гала вечерта гостите са отпразнували и първия рожден ден на единствената българска модна телевизия CODE FASHION TV.

Sofia Fashion Week отново се превърна в най- коментираното събитие не само сред модните среди, а и в социалните мрежи. Може би единственото по-коментирано през месеца бе VIP BROTHER. Отричана и обичана, българската модна седмица определено вълнува аудиторията. Със сигурност обаче тези дефилета ни дават страхотната възможност да оценим как се развива българската мода. За всичкомразците остава да злорадстват до следващото издание, а за модните инсайдери да подготвят своите ослепителни аутфити.

 

Елица Стойчева