В ТЪРСЕНЕ НА СЪВЪРШЕНА КРАСОТА

 

Бижутата й са красива експлозия във форма на цветя.Полимерната глина в ръцете й се превръща в най-доброто изразно средство, с което показва великолепието,екзотиката и нежността на цветята. Тя е Милена Иванова   и ръчно изработва авторски бижута от полимерна глина. От малка е отдадена на изкуство,средното й образование също е подчинено на рисуването и приложните занаяти. Милена твърди, че най – голямо влияние върху работата й е оказала школата по керамика в Перник, която посещавала с голямо удоволствие в детството си. Талантливата дизайнерка прекарва дълги часове в ателието си, за да създава уникалните си бижута.Чрез тях тя дава свобода на въображението си  и търси най-изящната форма, чрез която да пресъздаде величието на природата и да ни остави безмълвни.

 

Кога разбра, че правенето на бижута  е твоето амплоа?

Преди около шест години открих полимерната глина.

В началото изработвах малки фигурки и сватбени подаръчета. Имах идея да се насоча към бижута, но все отлагах. Една приятелка ме помоли да направя колие за нея, майсторих го цяла нощ и оттогава не мога да спра.

Подкрепата, която получих от семейството ми и хората около мен ми дадоха спокойствие, увереност и вдъхновение. Преди известно време, към работата ми се присъедини и Елица Дикова, с която ни свързва дългогодишно приятелство. Сега тя е неизменна част от работния процес и двете заедно създаваме бижутата на Jewelry by Milena Ivanova.

Каква е техниката, която прилагаш при изработката на бижутата?

Ползваме различни техники, най- вече за преливане на цветовете. При сливането им се получава един много нюансиран ефект и създава усещане за реалност.Полимерната глина е материал, които дава много възможности, защото е удобен за работа, не съхне на въздух и може да се пече в домашни условия.

Цветята, които изработваш са толкова истински и автентични,че няма как да не те попитам  дали са пред очите  ти, докато ги изработваш или залагаш на въображението си?

Всичко е много комплексно. Природата е неизчерпаем източник на вдъхновение, но въображението търси точния подход за пресъздаване. Старая се да се придържам към реалното цвете, но давам израз и на моето авторско виждане.

 

Правиш  ли скици на моделите си?

Не, не ги скицирам предварително. Обикновено идеята идва с провокация или от някой дребен елемент, върху който надграждаме. В процеса на работа първоначалната идея се променя многократно.

Мислила ли си за сезонни колекции или следваш творчески порив и вдъхновение?

Разбира се! Съобразяваме се най- вече с тенденциите в цветовете. А творческият порив винаги е с превес. Аз се старая да мисля в актуалните нюанси, така и моделите сами си изплуват в точния момент.

Всеки,който се е докоснал до изкуството ти, те следи със страст. Какъв  е успешният модел за развитие в тази област?

За всеки автор е много важно да има собствена индивидуалност и да бъде последователен в развитието си. Само така може да се наложи като разпознаваем. Не харесвам плагиатство, в него няма нищо градивно. Ако един творец има таланта да създаде нещо красиво, със сигурност има и капацитет да го измисли.

Радвам се, че хендмейд културата набира популярност и все по- често се организират фестивали и изложения. За нас те са много приятни, защото ни срещат с усмихнати и позитивни хора, които ни зареждат с позитивна енергия всеки път.

Успяваш ли да смогнеш на всички поръчки и как продаваш моделите си?

Повечето модели се правят бавно, защото всеки елемент се изработва ръчно. Понякога изработката на едно цвете отнема часове. Опитваме се да изпълняваме поръчките сравнително бързо, но има и периоди, в които се радваме, че клиентите ни проявяват разбиране и ни изчакват търпеливо.

За момента продаваме главно онлайн чрез ФБ страницата ни Jewelry by Milena Ivanova https://www.facebook.com/ JewelryByMilenaIvanova/

Съвсем скоро, в средата на месец май, предстои да открием и собствена галерия „Ma flure“ в София. Галерията е съвместен проект с още един автор. Ще се опитаме да създадем уютно място, на което да творим и представяме работата си.